Als orkaan Ophelia Nederland had bereikt

Als orkaan Ophelia Nederland had bereikt 
Ophelia was een bijzondere storm in een exceptioneel Atlantisch orkaanseizoen 2017. Zeer noordoostelijk ontstaan, sloeg ze een bezoek aan het Caribisch gebied over, sneed direct noordwaarts af, onderging extratropische transitie, om later met veel wind en hoge golven in Ierland te landen. Qua route leek Ophelia op een storm uit een reeks hoge resolutie KNMI klimaatsimulaties (“Future Weather”), met als markant verschil dat laatstgenoemde optrad in een mogelijk klimaat van 2098, maar Ophelia in oktober 2017. Was Ophelia hiermee de klimaatmodellen een kleine eeuw te snel af? Had Ophelia Nederland kunnen bereiken? 

In een recent artikel in Meteorologica (september 2018, www.nvbm.nl) doen we een eerste verkenning van deze ‘What,if’ vraag en kijken aan de hand van modelsimulaties met het regionale weermodel HARMONIE, het golfmodel SWAN en het waterbewegingsmodel WAQUA naar de impact (wind, golfhoogte en wateropzet op het IJsselmeer) van een direct over Nederland trekkende Ophelia. 
De Ophelia-variant die boven Nederland een zware storm wist op te zetten en op het IJsselmeer zelfs tot orkaankracht kwam. De pijlen geven de windrichting aan. Wanneer de wind snelheid boven de 12Bft komt (32.6m/s) is een witte contour ingetekend.

Referentie: Als orkaan Ophelia Nederland had bereikt. Hylke de Vries,  E. van Meijgaard, B. van Ulft, J. Groeneweg, D. Slagter en M. Bottema. Meteorologica (9/2018). Contact me if you do not have access to the paper.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

How Gulf Stream SST fronts modify Atlantic winter storms

Climate simulations at convection-permitting scale